Co rozprasza naszą uwagę w ciągu pracy? Czy są to tylko czynniki zewnętrzne, takie jak hałas, ciągłe uwagi ze strony przełożonego, czy też niewygodne krzesło? Okazuje się, że czynników, które mogą negatywnie wpływać na jakość pracy danej osoby, może być znacznie więcej. Pewien pracodawca w Krobi, zauważył, że jego pracownicy są w wyraźny sposób rozproszeni. Ciężko jest im się skupić na wykonywaniu swoich obowiązków zawodowych. Z czego taka sytuacja może wynikać?
Właściciel firmy w Krobi, która zatrudnia sporą liczbę osób, odkrył w pewnym momencie, co jest powodem takiego stanu rzeczy. Za problemy w pracy odpowiedzialne były słodycze. Pracownicy bowiem ciągle podjadali. Zawsze przynosili coś słodkiego do pracy i można powiedzieć, że w ciągu całego dnia non stop dostarczali cukier do organizmu.
Dlaczego tak niepozorna rzecz okazała się być sprawcą owych problemów? Ciągłe skoki poziomu cukru oraz – co za tym idzie, również jego spadki, mają ogromny wpływ na poziom energii w pracy. Wychodzi na to, że ogromne znaczenie ma to w jaki sposób się odżywiamy. Dieta powinna być zdrowa i bogata w składniki odżywcze. Poza wykluczeniem słodyczy, warto w miarę możliwości ograniczyć przetworzoną żywność i fast-foody.
Żeby wspomóc swoich pracowników, szef wysłał wszystkich na szkolenia dotyczące wpływu żywienia na jakość życia. Wiedza, jaką wynieśli, zaowocowała wprowadzeniem zdrowych nawyków żywieniowych – i co za tym idzie – wzrostem efektywności w pracy. Wszyscy są zadowoleni z takiego stanu rzeczy. Dział HR postanowił nawet w ofertach pracy w Krobi, umieścić informację o kulturze organizacyjnej.