Zdaniem mieszkańców Wyrzyska, jednym z zawodów z praktycznie nieograniczoną wysokością zarobków, jest zdecydowanie zawód kelnera. Wiele osób, zwłaszcza tych młodych, rozpoczyna swoją drogę zawodową właśnie od pracy w restauracji w Wyrzysku. Jakie są realia pracy kelnerów? Czy faktycznie mogą liczyć na duże pieniądze?
Zarobki kelnerów są składową dwóch źródeł – pierwsze to stała pensja wynikająca z umowy, drugie to napiwki otrzymane od gości restauracji. Mówi się, że napiwki są drugą pensją kelnerów i trzeba przyznać, że jest w tym sporo prawdy. Właściciele restauracji zauważają jednak, że napiwki zależą nie tyle od miejsca ile od obsługi. Klient jest w stanie zostawić przyzwoity napiwek nawet w skromnej restauracji, o ile poczuł się wyjątkowo dzięki obsługi kelnera. Nawet jeśli coś nie do końca zagrało z zamówioną potrawą, bądź innymi kwestiami niezwiązanymi z pracą kelnera, jest w stanie okazać swoje podziękowanie.
Nie da się jednak ukryć, że zarobki zarobkom nie równe. W mniejszych miejscowościach takich jak Wyrzysk, pracownik restauracji wyjść może z mniejszą dniówką niż pracownik lokalu jednego z większych miast Polski. Zarobki mogą różnić się nawet co najmniej o 50% Z czego może wynikać tak ogromna różnica w otrzymywanym wynagrodzeniu. Przede wszystkim w większych miastach poziom zarobków jest wyższy, dlatego konsumenci są gotowi zostawiać wyższe napiwki. Poza tym bardziej rozwinięte miasta często odwiedzają turyści z zagranicy, którzy również potrafią hojnie odwdzięczyć się za dobrze wykonaną pracę.