W zakładzie mleczarskim w Nowym Tomyślu mogą pracować ludzie o zróżnicowanych kwalifikacjach i poziomie wiedzy. Niemniej muszą znać podstawowe zasady produkcji produktów mlecznych i co zrobić, by zachować bezpieczeństwo w trakcie pracy.
W zakładzie mleczarskim praca polega przede wszystkim na mieszaniu mleka i tworzeniu z nich takich produktów jak sery, jogurty, maślanki czy śmietana. Pracę w zakładzie mlecznym można podzielić na trzy sektory. Pierwszy zajmuje się wytwarzaniem produktów mlecznych. Dba o to, by powyższe produkty miały właściwą konsystencję smak i zapach.
Druga grupa ludzi jest odpowiedzialna za prawidłowe zapakowanie produktów mlecznych czy to do pojemników, folii bądź butelek. Ich specyfika pracy wymaga od nich sprawności fizycznej i manualnej. Muszą przecież się spieszyć, żeby nadążyć- wszystko posegregować i zapakować. Tempo ich pracy wyznacza przecież taśma produkcyjna.
Ostatnia grupa ludzi to osoby niezwiązane ściśle z mleczarnią w Nowym Tomyślu, ale potrzebne do ich prawidłowego funkcjonowania. Są to księgowa i manager. Księgowa dba o to, by wszystkie rachunki były opłacone, a pensje pracownicze wypłacone na czas. Manager z kolei dba o to, by było komu te mleczne wyroby sprzedać i by zakład mleczarski otrzymał za nie dobrą cenę. Manager musi wynegocjować jak najlepsze stawki, gdyż od tego zależy wysokość jego pensji.